Naheffing Belastingdienst

Zeker 5 tot 6 miljoen Nederlanders worden volgend jaar geconfronteerd met een naheffing van de Belastingdienst. Deze naheffing is het gevolg van afspraken die het kabinet in oktober vorig jaar bij het herfstakkoord maakte met de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.

Voor werkenden die alleen vakantiegeld krijgen is de zogenoemde naheffing maximaal € 74,00. Voor werkenden die daarbij dit jaar ook nog een dertiende maand of een bonus krijgen, is de naheffing maximaal € 321,00. De maximale naheffing geldt voor inkomens van circa € 55.000. Hogere en lagere inkomens betalen minder.

De € 74,00 en de € 321,00 euro zijn maximumbedragen die lager worden naarmate een belastingbetaler meer van de belasting af kan trekken, bijvoorbeeld aan hypotheekrente.

De oorzaak van de naheffing zit hem in de computersystemen van de Belastingdienst. Die hebben negen maanden nodig om een ingrijpende wijziging in te voeren. Die ingrijpende wijziging was in oktober 2013 duidelijk en ging erom de algemene heffingskorting voortaan afhankelijk van het inkomen te maken.

Volgens Wiebes kon de aanpassing niet op 1 januari 2014 niet in de systemen worden aangebracht, waarop besloten werd dat in de aangifte over 2014 te regelen. Die vullen de meeste van de 11 miljoen belastingbetalers in de maand maart in.